Onlangs stond in een plaatselijke Facebook groep over “Verloren, Gevonden, Kruimelcriminelen en ander klein leed” een gedeeld bericht betreffende een waarschuwing voor een wild en aggresief om zich heen stekende oude man. Het parvenue zou dat doen met een wandelstok die van de onderzijde van een mes voorzien zou zijn. Met voorberaden en boosaardige opzet dus.  

Mensen en honden, alles in zijn buurt dat zijn ondiep liggende toorn opwekt, wordt volgens het bericht meteen geperforeerd. Bijgeplaatste, zeer duidelijke en niet flatterende foto toonde inderdaad een senior die met van woede verwrongen gelaatsuitdrukking die recht in de kwaliteitslens kijkt.

Meteen kwamen de ongefilterde reacties, direct vanuit de onderbuik, door verontwaardigde reaguurders. Ze hoefden geen seconde na te denken, voorbehoud in te bouwen of een filter van beschaafdheid toe te passen. "Hersens in slaan", "Die wandelstok omdraaien", " Als ik 'm tegenkom issie voor mij" enz.

Vandaag stond een stukje in de regionale krant. Na onderzoek door de politie bleek het om een fragiele oude man te gaan die door zijn arts aangespoord werd veel te wandelen maar ook doodsbang is voor loslopende honden. Niet ongerechtvaardigd want ook persoonlijke ervaring leert dat sommige van die exemplaren, formaat klein kalf, met een groot elan, hijgend en kwijlend op je af komen rennen, op zeer geruime afstand nageschreeuwd door de eigenaar. "Satan kom hier, kommmmm hierrrrr, affffffff" en "Hij doet niets hoor meneer" of "Dat doettie anders nooit ! " als, in het beste geval, je broek en jas bemodderd zijn en de aftershave door verse kwijl vervangen is. Mijn dierenliefde is groot maar wederzijdsheid wordt niet altijd gewaardeerd.
En van een mes aan de wandelstok was al helemaal geen sprake, de stok was zelfs niet puntig !

Maar die reaguurders.
Als we beelden zien van hordes, ziedende haatbaarden die door straten in het midden oosten trekken vanwege een of andere cartoon of uitspraak van een obscure politicus dan schudden we meewarig het hoofd. Dat die mensen zich zo gemakkelijk laten ophitsen door een Mullah, Ayatollah, Imam of anderszins. Zooooo primitief. Dat zou bij ons niet meer kunnen gebeuren. Onze ver geevolueerde neo-cortexen filteren vanzelf alle primaire reacties uit. Wij hebben een hoog opleidingsniveau, cultuur, beschaving, democratie, tolerantie. Hier geen woedende hordes meer met toortsen en hooivorken die de plaatselijke heks gaan verbranden of struikrovers gaan opknopen op het lokale galgenveld..
Nee, want wij zijn dus beschaafd , wij hebben digitale hooivorken. Onze magmakamers vol frustratie legen wij veilig , met een kopje koffie, vanuit de eigen, knusse woonkamer !


 


Magazine - Other articles