E
en van de grootste muzikale genieën aller tijden is - na Pierre Kartner natuurlijk - Johann Seabastian Bach.  Zijn muziek wordt al meer dan driehonderd jaar uitgevoerd en zal over driehonderd jaar - anno 2319 dus - nog steeds beluisterd worden. Dat in tegenstelling tot pakweg Duran Duran, Gordon en de eerder genoemde Kartner die dan nog slechts vraagtekens oproepen en al niet meer te googelen zijn. Of hoe dat dan heet. Om maar helemaal te zwijgen over de enkel "generatieconflict"- en commerciëel geïnspireerde muziek als punk, rap en heavy metal.

 

Muzikale talenten zijn tijdloos. Misschien, indien geteleporteerd zouden ze hun composities aanpassen aan de meest gangbare instrumenten en technische mogelijkheden van dat tijdgewricht maar wat ze produceren komt zal worden beluisterd. Eenvoudigweg omdat de receptoren voor echte, eerlijke muziek in het menselijke brein ook tijdloos zijn.
Jan Smeets zou Bach wel willen contracteren voor Pinkpop maar daar is zijn genialiteit te groot voor,  Bach speelt in de Arena, Wembly en Madison Square Garden.

Ach, zulke filosofietjes en dagdromen zijn leuk maar Bach als fysiek persoon is al lang achter de horizon van de tijd verdwenen. Maar zijn muziek leeft voort.

Het beeld van we van Bach hebben is stereotyp, archaische man met krullenpruik. Een Schotse antropologe, die gezichten reconstrueert vanaf schedels, heeft Bach een modern gezicht gegeven en ondergetekende heeft dat resultaat een "Popartiest" aanblik gegeven. Zie het zo voor me op een groot podium voor een kolkend publiek.
Maar helaas moeten we het doen met de vertolkingen door mensen van en uit deze tijd. Ook niet te versmaden. Een persoonlijke favoriet is Toccata en Fuga BWV 565. Dat horen op een van de mooiste orgels in Europa,het Müllerorgel in de St Bavoin Haarlem, is goed voor even helemaal weg zijn van de wereld. Voor geïnteresseerden, in maanden Juni en Juli zijn er dinsdag- en donderdagavond gratis concerten waarbij veel Bach !

 

;

What do you think?

Send us feedback!

 

 


Magazine - Other articles